Cannabis VS Chocolade: Wat zijn de overeenkomsten?

Chocolade kan meer zijn dan alleen een snoepgoed, hoewel veel mensen dit nog niet realiseren.
Maar het blijkt dat chocolade ook een aantal chemische stoffen bevat die inwerken op de hersenen, genaamd anandamide, een verbinding die hetzelfde werkt als cannabis.
Hoewel anandamine voor het eerst werd geidentificeerd in chocolade in 1996, een c5recentere publicatie laat zien dat de mens al honderden jaren geleden chocolade nuttigden voor zowel medische doeleinden evenals snoepgoed.
Dit begint als cannabis te klinken of niet? Het wordt zelfs nog beter!

Bevindingen van de Universiteit van Manchester, als onderdeel van een internationaal congres over de geschiedenis van de wetenschap, technologie en geneeskunde, tonen aan dat chocolade niet altijd als een goed iets werd geaccepteerd.
In feite was er een tijd dat chocolade van enkele kwalen in de samenleving werd beschuldigd, opnieuw is de vergelijking met  cannabis aanwezig.
De Azteken maakten gearomatiseerde dranken uit cacaobonen en gebruikten ze om een verscheidenheid van veel voorkomende ziekten te behandelen, ook werden cacaobonen als offer  aan de goden gepresenteerd.

c4Ondanks het feit dat cacaobonen, het primaire ingrediënt in chocolade, meer dan 2000 jaar geleden door de Maya’s werden geconsumeerd, en later in de 14e eeuw door de Azteken gebruikt werden als medicijn, begonnen Artsen in Mexico op het hoogtepunt van zijn populariteit, op het eind van de jaren 1700, chocolade te zien als een schadelijke stof.
Dr. Mauricio Sanchez Menchero, een onderzoeker aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, en auteur van het document dat in Manchester gepubliceerd werd, vertelde aan BBC News dat zelfs een sterke stijging van de prijs, niets aan de chocolade-epidemie deed, waar vrouwen meer gevoeliger voor waren dan mannen.
Hierdoor zijn hedendaagse artsen ervan overtuig dat chocolade een belangrijke rol speelde in ziekte, met name hysterie werd met chocolade in verband gebracht.
Dr. Menchero merkt op dat hysterie een term was die vaak gebruikt werd om de minderwaardigheid van vrouwen te rechtvaardigen, in dit geval, een gevolg van het eten van chocolade.
Maar wat eigenlijk  de oorzaak was dat vrouwen in de 18e eeuw meer verslaafd raakten aan de bittere, donkere chocolade, dan de zoete, melkchocolade van vandaag de dag, lijkt Anandamine de juiste verklaring te zijn.c6

‘’Veel mensen zouden beweren dat ze hunkeren naar het gevoel dat het eten van chocolade  hen geeft’’.
‘’De sleutel is een chemische stof Anandamine, die vergelijkbaar zijn met de verbindingen die door cannabis worden vrijgegeven’’.

Maar anandamide (AEA), die ook van nature in het menselijk lichaam voorkomt, is niet de enige chemische stof in chocolade die de activiteit van cannabis verbindingen (cannabinoïden) nabootst.
Onderzoekers hebben een aantal chemische stoffen geïdentificeerd die van chocolade afkomstig zijn, en het menselijke cannabinoïde systeem zowel direct als indirect kan activeren.
Chemicalien zoals 2-AG, een cannabinoïde die ook in moedermelk gevonden wordt, en oleamide, een slaapverwekkende chemische stof die de anandamide niveaus verhoogt, zijn in chocolade in hogere concentraties aanwezig dan Anandamide zelf.
Volgens Dr. Daniele Piomelli, een van de wetenschappers die voor het eerst cannabinoïden in chocolade geïdentificeerd heeft, spelen deze stoffen een grotere rol in het plezier dat afkomstig is van het eten van chocolade dan anandamide zelf.
Aan de andere kant, zegt Piomelli in Science News, dat de cannabinoïde activiteit in chocolade specifieker kan zijn dan THC doordat anandamide bepaalde functies in de hersenen regelen.c1

“Als men een joint rookt, gaat THC naar de hersenen en activeert alle cannabinoïde receptoren. Zo krijg je een globale high. “

Toch is het verlangen dat sommige mensen met chocolade ervaren onmiskenbaar, en Piomelli gelooft dat cannabinoïden zelfs verantwoordelijk kunnen zijn voor de therapeutische effecten van chocolade.
Het vergroten van de kracht van deze chemische stoffen, kunnen een manier zijn om bepaalde aandoeningen te behandelen, stelde hij.

‘’Mensen schrijven chocolade al zelf voor om depressie tegen te gaan.
Maar waarschijnlijk kunnen we met iets krachtiger komen die meer potentie hebben dan de stoffen in chocolade’’.

Interessant genoeg, lijkt donkere chocolade een veel grotere hoeveelheid (2-3 keer) cannabinoïden te bezitten dan melkchocolade.
Dit kan ook verklaren waarom mensen die naar chocolade hunkeren, dure donkere chocolade lijken te verkiezen boven de goedkopere, meer suikerhoudende tegenhangers.c3
Dat is waarschijnlijk een goede zaak, want donkere chocolade kan ook helpen tegen een hoge bloeddruk en wordt verondersteld om de gezondere keuze te zijn.
Het stimuleren van uw cannabinoïde systeem kan gewoon een extra voordeel zijn, hoewel je goed voelen voor chocolade liefhebbers net zo belangrijk kan zijn.
Calorieën en bloeddruk zijn vaak verre gedachten wanneer het verlangen naar chocolade opkomt, en als je toevallig een slachtoffer bent van deze verlangens, weet je nu tenminste waarom!

 

One thought on “Cannabis VS Chocolade: Wat zijn de overeenkomsten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA