Wietblog vraagt: Surya

Veel mensen kennen Surya voornamelijk als battle MC, en de lezers van Wietblog.com hebben hem misschien wel eens voorbij zien komen in het nummer: Blijf van mijn stad af, waar hij zijn kritiek uit op het cannabis beleid en het paddoverbod.Surya beker
Dat het battlen hem zo goed af ging begrijpt Surya zelf ook niet helemaal, maar hij zegt: ”wat mij goed uitkomt is dat veel mensen hier nog slechter in zijn”, want hoe je het ook wilt zeggen, Surya heeft menig rap-battle gewonnen.
”Het is een beetje als bergbeklimmen met ingezeepte handen: heel indrukwekkend als je een halve meter hoger komt dan de rest, maar veel verder dan de eerste kleine rotspartij kom je niet”, zeg Surya.
Zelf vind hij het leuker om op te treden met zijn tracks, vooral die waar lang aan gepuzzeld is, en waar je dan zelf helemaal achter staat.
De laatste jaren staat zijn carrière in de muziek op een wat lager pitje, omdat, zoals hij zelf zegt: ” hij zo langzamerhand wel een beetje klaar was met elke keer dezelfde nummers ten gehore te brengen”, maar als er in de toekomst een nieuw album aan komt zal hij zeker het podium weer beklimmen!
En dan komt Surya terug, zwaar bepakt met  touw, pikhouweel, klimschoenen en een rugtas vol met lekker neurotisch rijmgeweld!

Hoe gaat het met jou?, werk je nog aan een mooi project, of heeft jou leven een andere wending genomen?

Ik werk nog steeds aan mijn volgende album, met Dopagana als beatmaker.
We hebben al aardig wat tracks liggen, maar er moeten er ook nog best wat bij, dus dat kabbelt rustig voort.
Ook heeft mijn leven een andere wending genomen, ik werk nu op de Universiteit Utrecht, waar ik onderzoek doe naar visuele waarneming in de hersenen.
Dit is fantastisch werk, maar het neemt nogal veel tijd in beslag, dus muziek maken is voornamelijk een weekend aangelegenheid geworden.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, in het nummer blijf van mijn stad af van het album suryalisme blijkt dat jij het niet eens bent met het cannabisbeleid van Nederland.
Ik citeer” niet omdat ik als een stoner wil leven, nee. Maar omdat gedogen veel meer dan het mogen blowen betekend!” Wat betekend gedogen voor jou?

surya en robian (Anna Witkowska)

                                         Foto: Anna Witkowska

Met het gedoogbeleid liep Nederland (ooit) een stap voor op alle andere landen in de wereld.
Dit beleid fungeerde naar de bevolking toe als de boodschap “jullie zijn oud genoeg om zelf te beslissen of jullie wel of geen softdrugs willen nuttigen, wij gaan jullie er niet voor straffen”.
Amsterdam stond natuurlijk bekend als een stad waar je vanalles mocht wat elders niet mocht, zolang het gedragingen betrof waar je anderen niet mee zou schaden. In die context symboliseert het gedoogbeleid een stukje vrijheid, en dat is waar ik op doelde met deze line.
Waar ik expliciet NIET op doelde met deze line is dat gedogen vanuit een juridisch perspectief een goede oplossing is, want dat is het natuurlijk niet.

 Er zijn een heleboel mensen die bij cannabis gebaat zijn omdat ze het als medicijn gebruiken om pijn te bestrijden, deze mensen moeten hun veel te dure wiet kopen, terwijl als ze veel gevaarlijke medicijnen krijgen dit wel helemaal vergoed wordt.
Zie jij in cannabis een medicijn?, en vind je dat mensen die cannabis verkiezen in plaats van iets anders ook een volledige vergoeding zouden moeten krijgen?

Nieuw Amsterdam (Anna Witkowska)

                                              Foto: Anna Witkowska

Ik heb me niet genoeg verdiept in het medicinaal onderzoek naar cannabis om hier een goed standpunt over te formuleren.
Voor mij geldt voor cannabis, net als voor alle andere medicijnen, dat er (na geslaagd lab-onderzoek) veld-onderzoek moet worden verricht met grote hoeveelheden proefpersonen en adequate controlecondities (placebogroepen, etc) waarin zowel de positieve als de negatieve werkingen van het potentiële medicijn worden vastgesteld.
En dan doel ik dus niet op een handjevol stoners die hun eigen anekdotische ervaringen rapporteren, en overtuigd zijn dat het blowen ze van kanker heeft genezen.
Mocht dergelijk onderzoek al bestaan, en positief zijn uitgepakt, dan vind ik natuurlijk dat medicinale cannabis moet worden ingezet, daar waar het geschikt wordt geacht door de arts, zo niet, dan niet.
Als een werkend medicijn niet wordt ingezet omdat het wordt tegengehouden door de wetgeving, dan is dat een heel schadelijke zaak.

De laatste tijd wordt er op veel plaatsen in de wereld gelegaliseerd, waardoor er veel nieuwe onderzoeken gedaan kunnen worden.
Dit brengt veel nieuwe dingen aan het ligt waar cannabis zou kunnen helpen een bepaalde ziekte te genezen of de klachten te verminderen.
Waarom denk jij dat de politiek deze onderzoeken negeert, en de werkelijkheid niet wil toegeven?

Mensen zijn heel slecht in het loslaten van aangeleerde ideeen, er moet waarschijnlijk gewoon wat tijd overheen gaan.
Het is natuurlijk heel slecht als bij andere substanties de overgang van labproeven en dierproeven naar mensproeven wel wordt gemaakt, maar bij cannabis niet, omdat cannabis toevallig traditioneel in een kwaad daglicht staat.
Overheden zouden zich niet inhoudelijk moeten bemoeien met medicinaal onderzoek, wel wouden ze zich moeten bemoeien met het kanaliseren van medicinale cannabis, als eenmaal is aangetoond dat het een werkend medicijn is. De taak van de overheid is dan om cannabis uit de criminaliteit te halen, en gecontroleerde productie mogelijk te maken.

Veel lezers van wietblog.com kweken een paar plantjes om zelfvoorzienend te kunnen zijn, en om niet naar de coffeeshop te hoeven waar wiet steeds vaker vervuild is om extra geld te kunnen verdienen.
Heb jij een mening over de kwaliteit die er tegenwoordig in de coffeeshops te vinden is?, zou niet iedereen het recht moeten hebben zijn eigen medicijn te kweken?

Surya (Gersom Naarden)

                                   Foto: Gersom Naarden

Ik denk dat de meeste mensen die hun eigen wiet kweken, dit niet doen als ‘eigen medicijn’, maar voornamelijk voor recreatief gebruik.
Mensen die zeggen dat het wel zo is gebruiken de term ‘zelfmedicatie’ in 9 van de 10 gevallen gewoon als excuus om zonder schuldgevoel te kunnen blowen, daarbij is blowen natuurlijk helemaal niet goed voor je longen en je luchtwegen.
Vanuit een medicinaal oogpunt zou het veel verstandiger zijn om de werkzame substantie in cannabis op een rookvrije manier in je bloed te krijgen.
Blowen voor je gezondheid getuigt voornamelijk van onwetendheid of hypocrisie.
Zelf blow ik de laatste tijd vrijwel niet meer. Als ik blow, is het omdat ik het lekker vind, wetende dat het niet goed is voor mijn gezondheid. Toen ik nog wel blowde haalde ik gewoon op een vast adres waar ik tevreden was met de kwaliteit.
Ik zou niets durven zeggen over veranderingen in de kwaliteit van de wiet/hasj.

 Om even terug te keren naar het nummer blijf van mijn stad af, waar jij spreekt over het paddo  verbod, “dat hebben een paar mannen in pakken besloten, niet de drank, want die markt is groter, ze hebben alcohol nodig”.
Onderzoeken tonen juist aan dat alcohol op heel veel gebieden meer schade aanricht dan het gebruik van cannabis, waarom denk jij dat alcohol overal te koop is terwijl de handel in cannabis de laatste tijd juist strenger wordt aangepakt?

Alcohol is traditioneel een geaccepteerde drug, net als koffie en sigaretten.
Als je wereldwijd kijkt is het alleen niet waar dat softdrugs steeds strenger worden aangepakt vergeleken met alcohol en dergelijke.
In de laatste decennia zijn er veel meer campagnes gekomen die waarschuwen voor het gevaar van alcohol en sigaretten, en zijn er veel strengere voorschriften gekomen omtrent de verkoop ervan.
In diezelfde periode zijn steeds meer landen en staten cannabis gaan legaliseren. Het lijkt er dus op dat de ongelijkheden tussen soft drugs en alcohol/sigaretten juist wat meer gelijk zijn getrokken.
Landelijke wetgevingen zijn nu eenmaal trage entiteiten, dus er gaat nogal wat tijd overheen.surya

 “want ook al is het legaal om hasj te verkopen, achter de toonbank is die handelzwarter dan kolen”, hier sla je natuurlijk de spijker op zijn kop, want de wiet moet ergens vandaan komen, en in veel gevallen is dat bij criminelen die de regels aan alle kanten aan hun laars lappen.
Zou het jou een beter gevoel geven als shops hun handelswaar, in plaats van bij grote broodkwekers, bij de echte liefhebbende hobbykweker zouden halen?

Ja het is natuurlijk volledig belachelijk dat een coffeeshop eigenaar voor zijn (legale) winkelpand wel belasting afdraagt, maar zijn magazijn illegaal moet aanvullen.
Dat gedogen was een leuke tijdelijke tussenoplossing, maar het wordt tijd om de hele boel te legaliseren, alleen zo kun je cannabis uit de criminaliteit halen, en kwaliteitsgaranties aan het eindproduct verbinden.
Als het eenmaal gelegaliseerd is (ooit?) zul je waarschijnlijk zowel grote broodkwekers als liefhebbende hobbykwekers hebben, en dan kunnen we zelf kiezen waar wij onze producten liever halen, net als nu al het geval is met kaas, meubels en rapmuziek.

 Hoe denk jij dat Nederland de politiek zover kan krijgen dat er eindelijk eens naar feiten en cijfers wordt gekeken in plaats van dat ze hun kop in het zand blijven steken? Zie jij legalisatie ooit gebeuren in ons land?

Ik weet niet op welke cijfers en feiten jullie hier precies doelen, maar ik zou het droevig vinden als wij onze vooruitstrevende positie zouden inruilen voor een plek in de conservatieve achterhoede.
Nederland heeft afgelopen decennia veel kritiek gehad op haar tolerante beleid omtrent softdrugs.
Alleen met legalisatie kunnen we laten zien dat dit beleid echt voortkwam uit tolerantie en een streven naar vrijheid.

surya2

                      foto: www.mcsurya.nl

Hobbykwekers die kleinschalig een plantje kweken staan garant voor een goed product, ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen die giftige residu achter kunnen laten, brengen de plant met veel liefde groot en gooien na afloop geen TL gruis, suikerwater of andere zwaarmakers over hun product.
Heb jij zelf wel eens een plantje grootgebracht?, vertel daar eens wat over.

Ik heb zelf nooit een wietplantje grootgebracht nee, wel een wortel, tijdens schooltuinen.

 Is er een nummer over cannabis waar jij mooie herinneringen aan hebt?, welk nummer is dat en waarom kies je juist voor dit nummer?

Het is misschien een beetje cliché, maar “I want to get high” van Cypress Hill heb ik helemaal kapotgedraaid, met name tussen m’n 12e en m’n 16e.
Dat is voor mij de ultieme smokers track gebleven.

Surya (Anna Witkowska)

                       foto: Anna Witkowska

Tot slot wil ik je natuurlijk bedanken voor je medewerking aan dit gesprek, ik denk dat veel mensen jou mening delen, wil je nog iets kwijt aan de lezers van wietblog.com?

Graag gedaan, jullie juist bedankt voor de uitnodiging.
Ik zou vooral de mensen willen aanmoedigen die zich hardmaken voor legalisatie, en voor het decriminaliseren van cannabis als gebruiksproduct en medicijn (mits ondersteund door gedegen onderzoek).

Wie meer wilt horen van Surya kan terecht op zijn website: www.mcsurya.nl waar iedereen zijn album gratis kan downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA