De Mobiele stoffen van de cannabisplant

De Cannabis plant

Welkom in deel 2 van De Mobiele stoffen van de cannabisplant.
Na een stukje te hebben geschreven over PH en EC wil ik nog wat dieper in gaan op de stoffen die een plantje nodig heeft.

Er bestaan Mobiele en Immobiele stoffen wat zijn dit en waarom is dit.
Lees mee en ontdek de wondere wereld die voedingstoffen heet.

Het verschil in mobiele stoffen en immobiele stoffen houd in dat wanneer deze stof zijn locatie heeft bereikt weg kan worden genomen indien nodig.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer het wiet plantje op het einde van de bloei is. De oude bladeren vergelen en geven hun laatste restjes energie aan de toppen en bladeren.  Wat ik hier mee bedoel is dat alle energie die oorspronkelijk voor dit blad waren, getransporteerd (lees mobiel) worden naar locaties die het nog harder nodig hebben en uiteindelijk sterft het blaadje af.
Voordat ik jullie in het diepe ga gooien met allemaal soorten mobiele stoffen komen ze eerst hier op een rijtje:

Nitraat (N) =                             Stikstof: groei van blad en stengels
Fosfor (P) =                               Fosfor: energie, transport, wortelontwikkeling,                                                                                topvorming, zaadvorming
Kalium (K) =                             Kalium: stevigheid, weerstand
Magnesium (Mg) =              Magnesium: bladgroen, ziektegevoeligheid
Vaak staan er op voedingsstoffen een lijst met N-P-K ’s met bijvoorbeeld een formule van NPK 7-7-7.

Dit betekent dat in die voeding per ml’s of aantal gram een liter voedingswater word aangemaakt en dan 7% Nitraat, 7% Fosfor en 7% Kalium aanwezig is.

Er zijn natuurlijke producten verkrijgbaar om je cannabis plantje apart hun N-P-K te laten verhogen zoals Bloedmeel (N), Beendermeel (P), Verbrand hout (as) (K) en Chalk (Mg)

(Zoals bijvoorbeeld 0-12-0 dit kan verschillen per product kijk ook altijd goed op de verpakking hoeveel je mag toedienen zodat je niet meteen een overschot maakt)

Wat we wel kunnen doen is de PH en EC waarde meten zoals in deel 1.
Door de plant te leren kennen zie je welke PH en EC waardes geschikt zijn.
Door te weinig of teveel EC word het cannabis plantje ziek.
Doordat de grond verzuurd bij een te hoog of laag EC raakt de PH waarde uit balans en vice versa. Zolang deze goed blijft zullen er niet snel problemen ontstaan tenzij de grond te arm is. Die je dan weer met natuurlijke producten kan verhogen.

Nu weer terug naar de N-P-K ‘s.

De stoffen N Nitraat Fosfor P en Kalium K zijn de meest bekende
De extra mobiele stof die we vandaag behandelen is Magnesium Mg.
Elke stof heeft zijn tekorten en overschotten die ons wietje kwaad kunnen doen.

Goed blijven opletten is de kunst en wanneer je het niet zeker weet zijn er genoeg mensen die je willen helpen.

Nitraat (N):

Nitraat (N) speelt een belangrijke rol in je plantje.
Deze stof is mobiel en verantwoordelijk voor de productie van chlorofyl, fotosynsthese en amino zuren oftewel de proteïnen van je wiet plantje. De ontelbaar veel enzymen die de dames helpt groeien zoals in de vorm van bladeren en de stengels.Maar ook hoe gezond en potent ze word.

Wanneer er te weinig nitraat binnenkomt zie je dit meestal aan de onderkant tot middel van de plant en werkt zich langzaam omhoog.
De gele kleur van de bladeren word vaker verward met een probleem van Magnesium het verschil zit hem in hoe het blaadje vergeeld.
Nitraat vergeeld vanuit de top van het blad tot aan de node van het blad (steeltje).Magnesium daar in tegen begint rondom aan de buitenkant en vergeeld tot net voor de aderen van het blad.

Op het einde van de bloei zie je meestal een gebrek aan nitraat dit proces is weer heel normaal en zoekt de dame in de bodem naar voedingstoffen.
Geef dan geen extra voeding hiervoor de natuur regelt de rest zie het dan ook een beetje als de herfst.

Wanneer je plantje juist heel donkergroen is van kleur duid dit op een teveel van nitraat geef een poosje alleen afgezuurd water om dit weg te krijgen.
Een overschot aan nitraat betekent dat de plant te snel groeit en weer een zwakker systeem vormt denk maar aan het strekken van het plantje.
Toch gebeuren er nog meer dingen door dit overschot behalve een versnelde vorm van groei ook kan ze extra gaan transpireren waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat en in de begin fase van de bloei houd het topvorming tegen.

Een nitraatvergiftiging zie je ook terug in de bladpuntjes deze zien dr dan verbrand uit. Nog een belangrijk teken is de vorm van het blad deze ziet dr een beetje uit als een klauw. De bladpuntjes hangen omlaag terwijl de rest van het blad rechtop staat.

Bij een tekort aan nitraat kun je bloedmeel (N) gebruiken.
Doe dit mengen met water en giet het als een soort thee bij het cannabis plantje. Houd er wel rekening mee dat dit een langzaamwerkend product is dus geef niet te snel te veel check ook ff je bodem ph deze kan veranderen.
De bladeren die vergeeld zijn kleuren niet meer terug maar na ongeveer een week zou je moeten zien dat er geen bladeren meer vergelen.

Naamloos

Nitraat tekort in groei periode

Naamloos2 (1)

Nitraat tekort in de bloei periode

Naamloos3

Nitraat overschot

Fosfor (P):

Fosfor is een mobiele stof die zeer belangrijk is voor de plant het zorgt voor het aanmaken van wortels en de gezondheid ook helpt fosfor mee als stofje wanneer je het zaadje gaat ontkiemen. Het is zelfs zo belangrijk dat deze stof bepaald of de gehele bloeiperiode goed verloopt in de vorming van de toppen maar ook wortel ontwikkeling.

Wanneer je een fosfor tekort hebt zie je een vertraging in de bloei en worden de randen van de bladeren bruin achtig van kleur.
De kleur neemt steeds meer van het blad in en trekt waarna het blad een beetje krom trekt. De grote fanleaves laten je beter het tekort zien donkergroen/paarsachtig uit met gele vlakken.

Een teveel aan fosfor houd weer andere stoffen tegen die de dame graag lust zoals ijzer kalium en zink.
Een beetje fosfor tekort is een vrij normaal iets maar mag niet aanwezig blijven.
Geef daarom wat beendermeel (P) bij fosfor tekort
Dit kan je weer doen bij een aparte watergift en denk om je ph waarde beendermeel is ph verhogend. Geïnfecteerde bladeren zullen niet meer opnieuw groeien maar de nieuwe bladeren zullen er geen last meer van hebben.

Naamloos4

Fosfor tekort in de groeiperiode

 

Naamloos5

Fosfor tekort in de bloeiperiode

Kalium (K):

Kalium is een mobiele stof die een belangrijke rol speelt in de hardheid en hoe de stam er van binnen uit ziet maar ook weerstand bij en tegen ziektes.
Ter ondersteuning helpt deze stof ook nog mee met de fotosynthese.
Het verzorgen watertransport is denk ik wel het belangrijkste wat deze stof doet aangezien zij dan ook weer andere stofjes zo vervoerd.
Kalium is gedurende de groei en bloei dus hard nodig voor de race naar de finish.

Een tekort aan kalium kun je zien aan ondergemiddelde groei en gekartelde randen in en om het blad vergis je niet met een ijzer tekort de symtomen zijn bijna hetzelfde alleen bij een ijzertekort maakt het blad geen chlorofyl aan en word het blad geel/wit achtig.
Terwijl een kalium tekort zich laat zien in gekartelde groen gele bladeren.

Wanneer je luchtvochtigheid heel lang aan de lage kant is heb je ook kans op een kalium tekort.
Omdat de plant zowel vanuit de grond als bladeren vocht aan en afvoert kan ze zo door de uitdroging van de grond haar huidmondjes in de bladeren sluiten om zo krachten te besparen. Het nadeel is dat ze dan weer niet kan transpireren om alle afvalstoffen uit te scheiden en zo weer vergiftigd kan raken.

Kalium word slecht opgenomen wanneer er teveel calcium en nitraat in de grond zit. Ook teveel natrium kan voor problemen zorgen bij kalium.
Teveel aan kalium in de grond zorgt voor problemen bij de wortels er ontstaan opgehoopte voedingszouten.

Om een tekort van kalium tegen te gaan is het mogelijk om het as van verbrand hout (K) te nemen dit geeft weer een snelle boost kalium die in een dag of 4/5 zichtbaar is.

Naamloos6

Kalium tekort
Naamloos7Kalium tekort nr 2

Magnesium  (Mg):

Magnesium zorgt voor gezonde opbouw van bladnerven en structuur.
De makkelijkste manier van magnesium tekort is te herkennen aan de groene aderen met gele randen wanneer een verder stadium bereikt word vergeeld niet altijd meer de rand en veranderd deze naar een soort lime groen.
Ook gaan soms de puntjes van de bladeren krom naar boven staan

Teveel magnesium bouwt giftige zouten op waardoor het plantje zal sterven.
Het geeft tevens een blokkade op calcium en een teveel aan calcium chloor of ammonium juist weer een blokkade op de stof magnesium waardoor weer tekorten kunnen ontstaan.

Zorg altijd dat je Ph waarde goed up to date is want als je een blokkade krijgt met magnesium door een ph foutje kan je doen en laten wat je wil.
Dit kan je zien aan de meest uitstekende delen van de dame alles word dan een soort van wit gelige kleur. De puntjes en middelste deel van het blad gaan uiteindelijk dood en voelen een beetje aan als fragiel glas.

Een tekort of overschot van magnesium is zo goed als fataal.

Het enige wat wat je nog eens zou kunnen toevoegen is magnesiumpoeder zoals in de gymzaal (chalk) (Mg) alleen is dit middel weer de tegenhanger van (Ca) Calcium waarmee de problemen dubbel opgaan dus zal het je dame niet snel redden.

Naamloos8Magnesium tekort in een later stadium

Dit waren voor deze week alle mobiele stoffen die ons cannabis plantje nodig heeft. Volgende week gaan we verder met deel 3 De Immobiele stoffen van de cannabis plant. Zoals jullie zien kunnen er zoveel combinaties tegelijk mogelijk zijn dat ons wietje het niet gaat halen, ieder stofje kan door een tekort of overschot ook weer een ander stofje triggeren. Toch hoop ik dat jullie met dit artikel een beetje meer kijk hebben op verschillende soorten situaties die kunnen voorkomen.

Next week weer many many more maar dan over Calcium (Ca), Zink (Zn), Ijzer (Fe), Zwavel (S), Mangaan (Mn), Boron (B), koper (CU), molybdeen (Mo) en Nikkel (Ni). See you later greetz Axo.

2 thoughts on “De Mobiele stoffen van de cannabisplant”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA